Onderwijs voor de allerarmste kinderen

Onderwijs voor de allerarmste kinderen

Tot eind 2016 heeft Palm India vier kleuterscholen opgestart voor de afgelegen bergbevolking, met gemiddeld 20 kinderen per schooltje. Dit resulteerde niet alleen in de positieve ontwikkeling van de twee- tot vijfjarige kinderen, maar ook in hun belangstelling om vanaf hun zesde jaar naar de lagere school te gaan. Overigens krijgt nog steeds 30 procent van de kinderen uit de laagste kaste in India geen enkel onderwijs.

Door het onderwijs gaan ook ouders zich bezighouden met de ontwikkeling van landbouw en ook bezoeken zij nu de organisatie die de ontwikkeling van deze mensen behartigt. Het leiderschap begint zich te ontwikkelen en de bevolking begint zijn eigen mogelijkheden te zien. In het schooljaar 2016-2017 zal de bouw van de vijfde kleuterschool beginnen.

De onderwijzeressen worden met zorg gekozen, niet alleen om hun kwalificatie, maar ook om hun sociale en communicatieve vaardigheden en de liefde naar de kinderen. Willen zij bijvoorbeeld het neusje vegen of de billen wassen van een kleuter? Een assistent wordt gekozen onder de bevolking zelf, omdat zij de taal spreekt en ook de kinderen versjes kan leren in de moedertaal.

Palm India voorziet in een goede middagmaaltijd op school. De ouders worden gemotiveerd om de rijst bij te dragen aan de middagmaaltijd. Vanaf 2016 wordt er een kleine bijdrage gevraagd van de ouders, om hen meer een gevoel van eigen verantwoordelijkheid te geven.

De onderwijzeres en haar assistent bespreken maandelijks, samen met de dorpsleiders en een veldwerker van Palm, de voortgang van alle interventieprogramma’s, waaronder gezondheidszorg en hygiëne.

Terug naar de vorige pagina